Events

Terug naar events

NOGEPA-CIEP Gasdag 2017

14-09-2017

Den Haag – Op 7 september vond de jaarlijkse GASDAG plaats, opnieuw gezamenlijk georganiseerd door NOGEPA en CIEP, met moderator Remco de Boer. Centraal tijdens de dag stond het nieuwe perspectief voor de Nederlandse gassector. Welke ontwikkelingen zien we op weg naar een CO2 arme toekomst in 2050? Hoe zou ons energiesysteem er dan uit kunnen zien? Welke innovaties zijn nu al zichtbaar en welke liggen er nog op de tekentafel? Kortom, waar liggen de kansen en hoe kunnen we die kansen waarmaken?

Waterstof en CCS (carbon capture and storage) bleek het thema van de ochtend te zijn. Coby van der Linde (CIEP) schetste hoe het Nederlandse energie systeem zal veranderen van sectoren (elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie en transport) die apart functioneren naar een geïntegreerd systeem. Alexander Jongenburger (Statoil) en Alexander van Ofwegen (Nuon) beschreven het belang en de potentie van waterstof en CCS voor een CO2 neutraal energie voorziening. Dan Sadler (Northern Gas Networks) illustreerde hoe de transitie in de praktijk plaatsvindt aan de hand van het voorbeeld van Leeds. In Leeds wordt het bestaand gasnetwerk CO2 vrij gemaakt door waterstof als energiedrager te gebruiken.

De middagsessie ging vooral over de rol van de gassector in het versnellen van de transitie. Jo Peters (NOGEPA) opende de middag met een beschouwing over meningen versus belangen en groen versus fossiel. Deze ogenschijnlijke tegenstelling moet niet in de weg staan van het gezamenlijke belang, zo eindigde hij zijn bijdrage. Jan Willem Velthuijsen (WEC NL) schetste daarna de waarde van samenwerking op de Noordzee. En Marjan van Loon (Shell) nam het publiek mee op een muzikale tour langs de Transitiecoalitie. De invloed van individuele en institutionele factoren op de publieke beoordeling van gas werd uitgelegd door Goda Perlaviciute (RUG). De uitsmijter van de dag was de lancering van de NOGEPA Gedragscode Gaswinning kleine velden. Arendo Schreurs (NOGEPA) benadrukte het belang van het betrekken van de omgeving bij het vormgeven van projecten en hoe een gedragscode die betrokkenheid kan helpen te organiseren. NOGEPA, NAM, Vermilion en TAQA tekenden de Gedragscode waarna het eerste exemplaar werd overhandigd aan Meindert Smallenbroek (Ministerie van Economische Zaken).

 

Vind hier de presentaties van de ochtend gedeelte.

 

De presentaties van de middag gedeelte:

 

-Jo Peters – Meningen & Belangen

-Goda Perlaviciute – Maatschappelijk draagvlak voor energieprojecten

-Arendo Schreurs – NOGEPA Gedragscode