Events

Terug naar events

HSELife winnaar Petrochem Veiligheidscoalitie van het Jaar

13-04-2018

Tijdens de beurs Safety&Health@Work in Rotterdam Ahoy is HSElife verkozen tot Veiligheidscoalitie van het Jaar 2018. HSElife ziet het als haar taak een dalende trend in te zetten van het aantal incidenten dat jaarlijks plaatsvindt in de olie- en gasindustrie. De coalitie laat de RDM Training Plant en de coalitie van Vopak, Verwater en Sam Safety achter zich. 

HSElife NL is in 2009 geboren vanuit de overtuiging dat harmonisatie van regels, voorschriften en procedures over veiligheid, gezondheid en milieu in de olie- en gasindustrie noodzakelijk is. Initiatiefnemers van deze ontwikkeling zijn de The WAT Group (Working apart Together), Centrica en Shell/NAM. De coalitie bestaat op dit moment uit elf maatschappijen, tachtig contractors en acht supporting organisaties.

Eenheid

HSElife ziet het als haar taak een dalende trend in te zetten van het aantal incidenten dat jaarlijks plaatsvindt in de olie- en gasindustrie. Om dit te bereiken, zijn door HSE informatie en trainingen ontwikkeld met behulp van input van alle betrokken partijen. Implementatie hiervan moet ervoor zorgen dat iedere organisatie binnen de olie- en gasindustrie op vrijwel dezelfde wijze omgaat met HSE-informatie, zodat een eenheid kan ontstaan en incidenten afnemen. Om direct te kunnen schakelen met de maatschappijen en contractors heeft HSElife een aantal belangrijke communicatietools ontwikkeld. Ook organiseert HSElife twee keer per jaar evaluatiesessies voor alle organisaties, zodat nieuwe informatie kan worden uitgewisseld. Verder biedt het platform trainingsmodules en opfriscursussen in diverse talen, worden er regelmatig campagnes gehouden en is er een speciale HSElife Academy opgezet.

Juryoordeel

De jury liet weten onder de indruk te zijn van dit initiatief vanwege de grote betrokkenheid en commitment van de industriële partijen. Juryvoorzitter Gerard van Harten: ‘Met meerderheid van stemmen worden besluiten genomen en iedereen committeert zich aan de beslissing. En ook de inhoud van het training systeem staat op een hoog niveau.’ Een belangrijk aspect is het continue leren – herhaling is immers de kracht van de boodschap – en volgens de jury wordt de lesstof op een aantrekkelijke manier gepresenteerd aan de deelnemers. Van Harten: ‘De jury vindt dit een uitstekend voorbeeld voor de gehele industrie, dus niet alleen de olie- en gaswereld.’

Verkiezing

Met de ‘VeiligheidsCoalitie van het Jaar’ willen Veiligheid Voorop en Industrielinqs, uitgever van onder andere Petrochem en iMaintain, de procesindustrie en haar toeleveranciers inspireren om nog meer samen te werken om de veiligheidscultuur te verbeteren. De winnaar is bepaald door een jury (verdeelt 60 punten), internetstemmen (20 punten) en de bezoekers van het diner (20 punten).

De jury bestond uit Ira Helsloot (hoogleraar Besturen van Veiligheid), Gerard van Harten (voormalig CEO Dow Benelux), Henk Leegwater (Columnist Petrochem, voormalig hoogleraar en plantmanager DSM) en Cor Kloet (voormalig CEO SPIE).

Bron: Petrochem